Hımmmm siz hiç missss gibi kokan ekmek kokusuyla uyandınız mı?
Anneme anneler gününde ekmek yapma makinesi hediye etmiştim, ilk zamanlar hevesle 1-2 kere kullandı sonra kaldırdı koydu dolabın en ücra köşesine... Bayramda gittiğimde yüzsüzlük yapıp makine orda çürüüücek bana ver bari dedim :)) olmaz o bana kızımın hediyesi dedi, tamam tamam dedim hevesim geçince getiririm :))
ilk defa geçen pazar kullandık. Cumartesi gece malzemelerini yerleştirip sabah kalkacağımız saate hazır olacak şekilde kurdum makineyi. Sabah gözlerimi açtığımda bütün ev buram buram ekmek kokuyordu. Sıcacık ekmeğe tereyağını sürüp sürüp yedik sofrada başka hiçbirşeye dönüpte bakmadık bile. Yaptığım ekmek 700 gr lıktı ve biz nerdeyse 2 kişi tamamını yedik sanırım bu ekmek makinesi işi hiiç iyi olmadı :))))
Pazartesi günü işten gelen eşim kapıyı açar açmaz ekmek yaptın mı diye sordu :) hayır dedim dudaklarını büzdü, salı gün gene aynı şekilde olunca dayanamadım ve çarşamba günü tekrar yaptım hemde tam onun geliş saatine ayarladım pişme zamanını. kapıyı açtığım an çok komikti; hani çizgifilmlerde olur ya yemek kokusuna doğru uçarlar aynı onun gibiydi :))))
Ben tarifleri makinenin içinden çıkan kitapçığa göre yaptım. 2 seferde de farklı tarif denedim ikiside çok güzel kabardı kıvamında ve lezzetli oldu fakat internette araştırdığımda çoğu kişi kitapçık tariflerinden memnun kalmamış. Hamur kaldı, pişmedi, çamur gibi oldu, lezzetsizdi gibi şikayetler okudum hep. o yüzden bende yaptığım tarifi paylaşayım dedim.
KEPEKLİ EKMEK
Su ............................. 3/4 kap ölçek
Tuz ........................... 1 küçük kaşık
Şeker ....................... 1 büyük kaşık
Sıvıyağ .................... 1 büyük kaşık
Kepekli un ................ 1 kap ölçek
Un ............................ 1 kap ölçek
Maya(aktif kuru) 2 küçük kaşık
Tarifte ölçek olarak yazdığı için bende öyle yazmak zorunda kaldım ama bu tarif makine tarifi olduğu için makinesi olan herkesin de ölçekleri vardır. Bu makine oldukça eski 6-7 yıllık belkide ozamanlarda instatnt maya yoktu bilmiyorum ama tariflerin hepsinde aktif kuru maya yazıyordu bende o yüzden ondan aldım. Çok bildiğimden değil hani ama belkide ekmekleri olmayanların sorunu kullandığı maya olabilir.
KARIŞIK EKMEK :))
Su .................. 1+2/3 kap ölçek
Tuz ................... 2 küçük kaşık
Şeker ................ 2 büyük kaşık
Sıvı yağ ............. 2 büyük kaşık
Kepekli un ............ 1 kap ölçek
Çavdar unu ........... 1 kap ölçek
Tam buğday unu .... 1 kap ölçek
Un ......................... 1 kap ölçek
Maya(aktif kuru) 2 küçük kaşık
Adındanda anlaşılacağı üzere bunu ben uydurdum :) daha doğrusu kendime göre uyarladım. Ekmek yapıcam diye çeşit çeşit un almıştım ama hangisini kullanacağıma bir türlü karar verememiştim derken 4 kap ölçekli bir tarif gördüm bendede 4 çeşit un vardı, hepsinden birer kap koyarsam un seçimi yapmaktan kurtulacaktııım :))
İki ekmekte birbirnden güzeldi aralarında seçim yapamam, ben lezzetlendirmek adına her ikisinede ceviz ve çekirdek içi ilave ettim şiddetle tavsiye ederim hele hele ceviz çok yakışıyor...
Haa birde ekmek yapmanın püf noktası; önce sıvı malzemeleri koyup şeker, tuz dahil karıştırıp sonra kuru malzemeleri ilave edin. Eğer ekmeği hemen pişirecekseniz mayayı sıvı malzemeye dahil edin, yok eğer akşamdan kurup sabaha ayarlarsanız unları döktükten sonra en son mayayı koyun ki suyla temas edip aktif hale gelmesin...
Çok biliyomuş gibi bir de püf nokta verdim yaa helal olsun bana :))
Hepinize sıcacık ekmekli keyifli sofralar diliyorum...
Nefis görünüyo, afiyet olsun:)
YanıtlaSilteşekkür ederiz sevgili bahar sildik süpürdük bile :)
YanıtlaSilsıcak ekmek gibisi yok :)
YanıtlaSilkesinliklen :))
YanıtlaSilTaze ekmek kokusu, kek, kurabiye kokusu...bunların yerini hiçbirşey tutamaz :) Yazılarınızı sevdim sizi izlemeye alayım bennn...
YanıtlaSilSevgiler...
:))) teşekkür ederim
YanıtlaSilsevgiler...