24 Nisan 2020 Cuma

Kendi maskeni kendin dik

Maske

Do it yourself!
Mümkün olduğunca evden çıkmamamız gereken bu dönemde kod bekleyip kalabalık sıralara girmek yerine neden kendi maskemi kendim yapmıyorum dedim. Siz de böyle yapın demiyorum bu benim tercihim. Çünkü ne denli koruyucu olur bilmiyorum. Gerçi eve gelen maskeleri gördükten sonra!...

Aslında ilk maske dikenleri gördüğümde verdiğim tepki "yok artık daha neler!" olmuştu. Nasıl oldu da dikme raddesine geldim bilmiyorum ama artık çok ta mantıksız gelmiyor açıkçası.

Ben 2 adet pamuklu kumaş tercih ettim. İç kısımda kullandığım daha ince ve yumuşak, dış kısımda kullandığımsa daha kalın bir kumaştı.

  • Kumaşlardan 18×22 ebatında birer dikdörtgen kestim.
  • Yüzleri birbirine gelecek şekilde yerleştirerek alt ve üst kenarlarını diktim.
  • Tersini çevirerek ütüledim.
  • Göz kararı 3 pile katlayarak tekrar ütüledim.
  • Yan kenarlarını da makineye çektim.
  • Daha önce kullandığım, kullan-at maskeyi atmadan önce kestiğim lastikleri yeni maskeme diktim.
  • Bitti :)
Filitre görevi görmesi için ara kat olarak ince elyafta koyulabilir, sık sık da yıkanmalı tabiki.
Sağlıklı günler dilerim.
Sevgiler.

23 Nisan 2020 Perşembe

Evde Ekmek Yapımı

Evde ekmek, ekmek tarifi, evde ekmek nasıl yapılır, fırında ekmek
Ev Yapımı Ekmek

3 yıl aradan sonra yeniden merhaba :)
Corona virüsün hayatımıza girmesiyle kısıtlanan yaşantımda 4duvar arasında yapabileceklerim bitince aklıma bloğum geldi :) O'nu ne kadar ihmal ettiğimi ne kadar yalnız bıraktığımı 3 senedir yüzüne bakmadığımı söylerken çok utanıyorum ama hayat şartları diyelim...

Dedim ya 4 duvar arasında yapılabilecek herşeyi yaptım. Ekmek mesela :))) Bu günlerde herkesin yaptığı en yaygın aktivite. Hâlâ denemeyen benden başka birileri daha varsa tarifini paylaşmak isterim.

İlk defa deneyecekler için söylemek isterim ki mayalı hamur yoğurmak meşakatli bir iş ama endişelenmeyin uygun şartları sağlarsanız kabarmayacak hamur yoktur.

  • Kullandığınız malzemeler ılık olmalı,
  • Malzemelerin aşırı sıcak olması mayanın yapısını bozabilir,
  • Şeker mayanın daha kolay aktifleşmesini sağlar,
  • Şekerle birlikte tuz da eklerseniz maya aktivasyonu gecikebilir
  • Ön maya yapmak hamurun daha hızlı kabarmasını sağlar,
  • Hamur güzelce sarılıp mayalanma süresi beklenmelidir.
  • Herşeyi yaptığınız halde yine de hamurunuz kabarmadı mı? Ozaman uygun sıcak ortam oluşmamış demektir. Fırını 50 derecede ısıtıp uykuya alın ve hamurunuzu ağzı kapalı şekilde fırına yerleştirin, gördünüzmü nasılda kabardı. Yeterli kıvama gelene kadar bekletin.
Gelelim malzemelere; 1 su bardağı ılık su, 1 su bardağı ılık süt, 1 yemek kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 paket instant maya ve aldığı kadar un. 
Yapılışı; Sıvı malzemeler şeker ve mayayı karıştırın. İçine 3 kaşıkta un ekleyip 15 dakika bekletin. Bunun adı önmaya. Daha sonra tüm malzemeyi karıştırıp hamuru sararak ılık bir ortamda beklemeye alın. 1 saat sonra şekil verip tepsi mayası için 15 dakika daha bekleyin. Artık önceden ısıtılmış fırına atabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun :)
Sağlıklı günler.
Sevgiler...